SEO, interna i eksterna optimizacija web sajta za Google pretraživač

SEO optimizacija web sajta | Pozicioniranje na Google pretrazi
Web dizajn Beograd | Studio 77+
SEO optimizacija web sajta za Google

Šta je SEO i Kakav je značaj SEO za poslovanje firmi?

SEO ili optimizacija web sajta za Google predstavlja niz aktivnosti na samom sajtu i Internetu, u cilju unapređenja pozicije sajta u organskim rezultatima pretrage Google-a. Postoje i drugi pretraživači Interneta pored Google-a (eng. Search Engine), a to su Yahoo, Bing, MSN, Yandex itd.

Svakog dana na Google-u se pretražuje na hiljade ključnih reči i fraza koje su vezane za vaš biznis. Veoma je važno da napomenemo da se u Google-ovoj bazi podataka nalazi preko 40 milijardi web stranica.

SEO ili optimizacija web sajtova je od izuzetnog značaja za sve firme koje su prisutne na Internetu. Web sajt koji nije dobro optimizovan za Google, vrlo teško može biti pozicioniran na prvu stranicu Google pretrage. Mnoga istraživanja pokazuju da oko 50% korisnika Interneta pretražuje i gleda samo prvu stranicu Google pretrage kada nešto traže na Internetu. To znači da je pozicioniranje sajta na prvu stranicu Google pretrage prioritet svake firme koja želi da napravi profit na Internetu. 

Web sajt koji nije dobro optimizovan i pozicioniran na Google-u, bolje da ne postoji.  

Kako se obavlja SEO?

SEO ili optimizacija web sajtova se obavlja implementacijom posebnih standarda koje je preporučio Google i primenom određenih tehnika i standarda koji su nam poznati zahvaljujući dugogodišnjem radu i iskustvu.

Postoje dva osnovna tipa optimizacije sajta za Google ili SEO aktivnosti:

 1. Interna optimizacija web sajta ili interni SEO (tzv. on-page optimization) - primena određenih standarda, ključnih reči i fraza na tačno definisane pozicije na web sajtu
 2. Eksterna optimizacija web sajta ili eksterni SEO (tzv. off-page optimization) dodeljivanje eksternih linkova sa drugih web sajtova ili portala, pisanje promotivnih tekstova sa linkovima ka sajtu kroz blogove, forume, društvene mreže i ostale aktivnosti.

Ostvarivanjem što većeg broja eksternih hiperlinkova ka web sajtu sa sajtova ili portala koji imaju sličan sadržaj, ključne reči i fraze, kao i dobar Page Rank, ostvaruje se bolja pozicija samog web sajta.

Koje SEO usluge nudimo?

Mi nudimo jednokratne (bazične) i mesečne (godišnje) SEO usluge. Mesečne usluge SEO obuhvataju:

 • analizu, kontrolu i podešavanje gustine ključnih reči. Ovaj posao se mora raditi planski, jer u protivnom Google both-ovi sami određuju relevatne ključne reči za web stranice;
 • interna optimizacija web sajta;
 • analiza i kontrola meta tagova;
 • analiza i kontrola brzine učitavanja web sajta na svim uređajima;
 • analiza i kontrola sadržaja na web sajtu;
 • analiza i kontrola grafičkih celina na sajtu;
 • analiza i kontrola CSS fajlova;
 • analiza i kontrola JavScript fajlova;
 • W3C validaciji koda sajta;
 • analiza, kontrola i preporuka vezanih za eksternu optimizaciju web sajta;
 • analiza, kontrola i preporuke vezane za SEO friendly URL-ove;
 • kontrola internih i eksternih linkova na sajtu;
 • eksterna optimizacija sajta;
 • UI i UX kontrola;
 • kontrola Google analitike;
 • kontrola i preporukama za bounce rate-a i zadržavanja posetilaca na stranicama;
 • itd.

Kako SEO utiče na poslovanje firmi?

Precizno, kvalitetno i stručno odrađena optimizacija web sajta dovodi precizno targetirane onlajn posetioce na vaša vrata.

Mnoge firme koje bave prodajom robe i usluga vrlo često greše kad misle kako je dovoljno da onlajn posetilac unese u Google pretragu naziv njihove firme i da na taj način dođe do njih. Kupci i potrošači koji već znaju za vaš brend su vrlo važni za vaše poslovanje, ali vam Internet pruža mogućnosti da privučete i one koji nikada nisu čuli za vas, već traže neki proizvod ili uslugu preko Interneta.

Da li je potrebno optimizovati web sajt ukoliko kompanija ulaže ogromna sredstva u marketing?

Naravno da nije. Vaš web sajt ne morate optimizovati za Google ako ste Coca-Cola, Pizza Hut, McDonald’s, Mercedes, Amazon i slično. Naime, ove kompanije ulažu nekoliko desetina milijardi USD u izgradnju svog brenda na godišnjem nivou i njima nije potrebna optimizacija web sajta za pretraživače Interneta.

Dođite do nas, opišite nam karakteristike tržišta na kojem poslujete, potencijalnog kupca ili potrošača, a mi ćemo ih dovesti pred vrata od vašeg poslovnog prostora.

Da li se SEO sme prekinuti?

Potpuno je pogrešna pretpostavka da će se web sajt zadržati na prvoj stranici Google pretrage, kada jednom postigne takav rezultat. Optimizacija web sajta je proces koji zahteva kontinuiran rad i stalno prilagođavanje prema novim standardima koje propisuje Google i drugi pretraživači Interneta.

Ovaj proces se nikada ne sme prekidati.

Da li SEO može da šteti vašem biznisu?

Ne, SEO nikako ne može da šteti vašem poslovanju ili web sajtu, već samo može da poboljša vašu poziciju na Internetu i s time da poveća vaš promet i profit.

Cenovnik naših usluga možete preuzeti ovde (PDF): Cenovnik SEO usluga

Reference

Naši klijenti
Radite sa nama, postanite najbolji!