Izgradnja brenda, brendiranje, brending na Internetu | Studio 77, Beograd, Srbija

Brendiranje, izrdanja brenda, branding | Studio 77, Beograd, Srbija
Web dizajn Beograd | Studio 77+
Izgradnja brenda

Šta je to izgradnja brenda ili brendiranje?

Da bi razumeli šta je izgradnja brenda (brending ili brendiranje), prvo moramo da razumemo šta je brend (eng. brand, marka). 

Brend je ideja ili slika koji potrošači i kupci vezuju za određeni proizvod ili uslugu, identifikacijom imena, logotipa, slogana ili specifičnog dizajna kompanije.

U situaciji u kojoj postoji više konkurentskih firmi koje nude slične usluge ili proizvode, uspešno brendiranje ili izgradnja brenda podrazumeva prepoznatljivost jedne firme od strane kupaca ili potrošača. Ta prepoznatljivost može da se ogleda u drugačijem grafičkom dizajnu, specifičnom imenu (Google, Facebook, Quandoo i sl), neobičnim reklamnim kampanjama itd.

Mi smo spremni da se upustimo u kreiranje i izgradnju brenda za bilo koje tržište u svetu, jer smo se već oprobali na najturbulentnijim tržištima kao što su Švajcarska, SAD, Kanada, Velika Britanija itd.

Koliko je potrebno uložiti novca u izgradnju brenda?

Amazon, najveći online prodavac na svetu, izdvaja oko 22% od svojih prihoda na igradnju brenda (brendiranje). Ova kompanija svakako ulazi u kategoriju najprepoznatljivijih svetskih potrošačkih brendova i njena trenutna vrednost je preko 20 mlrd USD.

Da li je primer Amazona primer koji bi trebalo slediti?

Naravno da jeste. Coca Cola ulaže čak i veći procenat od prihoda u izgradnju svog brenda. Dobar brend je najvažniji u današnjem biznisu. Ukoliko želite da se odvojite od konkurencije, morate da ulažete u izgradnju brenda. Iza dobrog i prepoznatljivog brenda mora da stoji visok kvalitet proizvoda i usluga, kao i mnoge druge stvari.

Vaša firma nema sredstava da ulaže u izgradnju brenda?

Da li je tako? Ne postoji nijedna firma koje ne ulaže novac u izgradnju brenda. Pitanje je samo da li to radi efikasno. Na primer, mnoge firme plaćaju reklamiranje na bilbordima, koje je za današnje pojmove jako skupo.

Za mesec dana reklamiranja preko bilborda koji danas ljudi gotovo i ne gledaju jer su zaokupljeni svojim pametnim telefonima i automobilima, firma može da ima najmanje 30 puta više efekta ako novac uloži u reklamiranje na Internetu.

Mi odlično poznajemo sve efekte koje imaju određeni mediji za reklamiranje proizvoda i usluga. Uvek smo spremni da precizno izložimo moguće efekte određenim reklamnih kampanja na biznis firme.

Koliko precizno možemo da targetiramo vaše kupce ili potrošače?

Ovo je najvažniji proces kod izgradnje brenda i tu smo sigurni u svoje znanje i iskustvo. Ništa ne prepuštamo slučaju. Pre nego što počnemo da se bavimo targetiranjem kupaca ili potrošača, uvek analiziramo konkurenciju i tržište. Dakle, u stanju smo da vrlo precizno targetiramo vaše kupce i potrošače.

Kako započinjemo proces izgradnje brenda?

Kao i u svakom drugom poslu, izgradnju brenda započinjemo detaljnim analizama dosadašnjih aktivnosti firme, konkurencije i tržišta.

Kakve efekte na biznis možete da očekujete?

Najvažnije pitanje koje morate da postavite sebi jeste da li želite da se bavite izgradnjom brenda jer želite da se odvojite od konkurencije ili je vaše poslovanje zapalo u probleme, pa biste da nešto hitno menjate.

Kad poslovanje krene silaznom linijom, višestruko je teže da se radi na unapređenju brenda i biznisa. Nemojte da čekate da posao krene nizbrdicom. Krenite odmah u jačanje vašeg brenda. Mi smo spremni, čekamo vas.

Reference

Naši klijenti
Radite sa nama, postanite najbolji!