SEO, interna i eksterna optimizacija web sajta za pretraživače Interneta

Optimizacija sajta za pretraživače | Studio 77, Beograd, Srbija
Web dizajn Beograd | Studio 77+
Optimizacija web sajta

Šta je optimizacija sajta ili SEO?

Optimizacija web sajta (eng. SEO, Search Engine Optimization) za Google, Yahoo, Altavista, Bing ili Yandex (pretraživači Interneta), predstavlja niz aktivnosti na samom sajtu i na Internetu, koje se rade u cilju unapređenja pozicije sajta na pretraživačima.

Težnja kreatora svakog sajta je da pozicionira sajt za određene ključne reči ili fraze na pretraživačima Interneta, a primarno na Google-u. Svakog dana na Google-u se pretražuje na hiljade ključnih reči vezanih za vaš biznis.

SEO ili optimizacija web sajta je od izuzetnog značaja za sve firme koje su prisutne na Internetu. Web sajt koji nije dobro optimizovan za Google, vrlo teško može biti pozicioniran na prvu stranicu Google pretrage. Mnoga istraživanja pokazuju da oko 50% korisnika Interneta pretražuje i gleda samo prvu stranicu Google pretrage kada nešto traže na Internetu. To znači da su optimizacija web sajta i pozicioniranje na prvu stranicu Google pretrage prioriteti svake firme koja želi da napravi profit na Internetu. 

Web sajt koji nije dobro optimizovan i pozicioniran na Google-u, bolje da ne postoji.  

Kako se radi optimizacija sajta

Optimizacija web sajta se obavlja implementacijom posebnih standarda koje je preporučio Google, kao i primenom određenih tehnika i standarda koji su nam poznati zahvaljujući dugogodišnjem radu i iskustvu.

Optimizacija web sajta za Google obavlja se na dva načina:

 1. Interna optimizacija web sajta (tzv. on-page optimization) - postavljanjem ključnih reči i fraza na tačno određene pozicije na web sajtu
 2. Eksterna optimizacija web sajta (tzv. off-page optimization) dodeljivanje linkova sa ekspertskih web sajtova ili portala, kao i niz ostalih aktivnosti.

Ostvarivanjem što većeg broja eksternih hiperlinkova ka web sajtu sa sajtova ili portala koji imaju sličan sadržaj, ključne reči i fraze, ostvaruje se bolja pozicija određenog web sajta na Google-u.

Koje sve aktivnosti obuhvataju usluge optmizacije sajta?

Postoji dva tipa ovih usluga: jednokratne (bazične usluge optmizacije sajta) i mesečne (godišnje usluge optimizacije sajta). Mesečne usluge optmizacije i pozicioniranja sajta obuhvataju:

 • analizu, kontrolu i podešavanje gustine ključnih reči. Ovaj posao se mora raditi planski, jer u protivnom Google both-ovi sami da određuju relevatne ključne reči za web stranice;
 • interna optimizacija web sajta;
 • analiza i kontrola meta tagova;
 • analiza i kontrola brzine učitavanja web sajta na svim uređajima;
 • analiza i kontrola sadržaja na web sajtu;
 • analiza i kontrola grafičkih celina na sajtu;
 • analiza i kontrola CSS fajlova;
 • analiza i kontrola JavScript fajlova;
 • W3C validaciji koda sajta;
 • analiza, kontrola i preporuka vezanih za eksternu optimizaciju web sajta;
 • analiza, kontrola i preporuke vezane za SEO friendly URL-ove;
 • kontrola internih i eksternih linkova na sajtu;
 • eksterna optimizacija sajta;
 • UI i UX kontrola;
 • kontrola Google analitike;
 • kontrola i preporukama za bounce rate-a i zadržavanja posetilaca na stranicama;
 • itd.

Kako optimizacija sajta utiče na poslovanje firmi?

Precizno, kvalitetno i stručno odrađena optimizacija web sajta dovodi precizno targetirane onlajn posetioce na vaša vrata.

Mnoge firme koje bave prodajom robe i usluga vrlo često greše kad misle kako je dovoljno da onlajn posetilac unese u Google pretragu naziv njihove firme i da na taj način dođe do njih. Kupci i potrošači koji već znaju za vaš brend su vrlo važni za vaše poslovanje, ali vam Internet pruža mogućnosti da privučete i one koji nikada nisu čuli za vas, već traže neki proizvod ili uslugu preko Interneta.

Da li je potrebno optimizovati web sajt ukoliko kompanija ulaže ogromna sredstva u marketing?

Naravno da nije. Vaš web sajt ne morate optimizovati za Google ako ste Coca-Cola, Pizza Hut, McDonald’s, Mercedes, Amazon i slično. Naime, ove kompanije ulažu nekoliko desetina milijardi USD u izgradnju svog brenda na godišnjem nivou i njima nije potrebna optimizacija web sajta za pretraživače Interneta.

Dođite do nas, opišite nam karakteristike tržišta na kojem poslujete, potencijalnog kupca ili potrošača, a mi ćemo ih dovesti pred vrata od vašeg poslovnog prostora.

Da li se optmizacija sajta sme prekinuti?

Potpuno je pogrešna pretpostavka da će se web sajt zadržati na prvoj stranici Google pretrage, kada jednom postigne takav rezultat. Optimizacija web sajta je proces koji zahteva kontinuiran rad i stalno prilagođavanje prema novim standardima koje propisuje Google i drugi pretraživači Interneta.

Ovaj proces se nikada ne sme prekidati.

Da li optimizacija sajta ili SEO može da šteti vašem biznisu?

Ne, SEO nikako ne može da šteti vašem poslovanju ili web sajtu, već samo može da poboljša vašu poziciju na Internetu i s time da poveća vaš promet i profit.

Reference

Naši klijenti
Radite sa nama, postanite najbolji!