SEO, interna i eksterna optimizacija web sajtova za Gugl

SEO Srbija, optimizacija sajta za Google | Studio 77, Beograd
Web dizajn Beograd | Studio 77+
SEO Srbija

Šta su SEO i optimizacija web sajta?

SEO ili optimizacija web sajtova za pretraživače Interneta (Google, Yahoo, Altavista, Bing i dr), predstavlja niz aktivnosti na samom web sajtu i na Internetu, radi unapređenja pozicije sajta pri izlistavanju rezultata pretrage na Google-u i drugim SE za određenim ključnim rečima ili frazama. Svakog dana na Google-u se pretražuje na hiljade ključnih reči vezanih za vaš biznis.

SEO ili optimizacija veb sajtova je od izuzetnog značaja za sve firme koje su prisutne na Internetu. Web sajt koji nije dobro optimizovan za Google, vrlo teško može biti pozicioniran na prvu stranicu Google pretrage. Mnoga istraživanja pokazuju da oko 50% korisnika Interneta pretražuje i gleda samo prvu stranicu Google pretrage kada nešto traže na Internetu. To znači da su optimizacija web sajta i pozicioniranje na prvu stranicu Google pretrage prioriteti svake firme koja želi da napravi profit na Internetu. 

Web sajt koji nije dobro optimizovan i pozicioniran na Google-u, bolje da ne postoji.  

Kako se radi optimizacija web sajta?

SEO ili optimizacija web sajtova podrazumeva implementaciju posebnih standarda koje je preporučio Google. Ove aktivnosti takođe uključuju i primenu određenih tehnika i standarda koji su nam rezultat dugogodišnjeg rada i iskustva.

Postoje dva vrste optimizacije web sajta i to su:

 1. Interna optimizacija web sajta (tzv. on-page optimization) - postavljanje ključnih reči i fraza na određene pozicije na web sajtu i podešavanje određene gustine ključnih reči
 2. Eksterna optimizacija web sajta (tzv. off-page optimization) dodeljivanje linkova sa ekspertskih web sajtova ili portala i ostale aktivnosti.

Ostvarivanjem što većeg broja eksternih hiperlinkova ka web sajtu sa sajtova ili portala koji imaju sličan sadržaj, ključne reči i fraze, kao i dobar Page Rank, ostvaruje se bolja pozicija određenog web sajta na Google-u.

Koje sve aktivnosti obuhvataju SEO i optimizacija sajta?

Postoji dva tipa SEO usluga: jednokratne (bazične usluge) i mesečne (godišnje usluge). Mesečne usluge SEO i pozicioniranje sajta obuhvataju:

 • analizu, kontrolu i podešavanje gustine ključnih reči. Ovaj posao se mora raditi planski, jer u protivnom Google both-ovi sami da određuju relevatne ključne reči za web stranice;
 • interna optimizacija web sajta;
 • analiza i kontrola meta tagova;
 • analiza i kontrola brzine učitavanja web sajta na svim uređajima;
 • analiza i kontrola sadržaja na web sajtu;
 • analiza i kontrola grafičkih celina na sajtu;
 • analiza i kontrola CSS fajlova;
 • analiza i kontrola JavScript fajlova;
 • W3C validaciji koda sajta;
 • analiza, kontrola i preporuka vezanih za eksternu optimizaciju web sajta;
 • analiza, kontrola i preporuke vezane za SEO friendly URL-ove;
 • kontrola internih i eksternih linkova na sajtu;
 • eksterna optimizacija sajta;
 • UI i UX kontrola;
 • kontrola Google analitike;
 • kontrola i preporukama za bounce rate-a i zadržavanja posetilaca na stranicama;
 • itd.

Kako SEO i optmizacija utiču na poslovanje firmi?

Precizno, kvalitetno i stručno odrađena optimizacija web sajta dovodi precizno targetirane onlajn posetioce na vaša vrata.

Mnoge firme koje bave prodajom robe i usluga vrlo često greše kad misle kako je dovoljno da onlajn posetilac unese u Google pretragu naziv njihove firme i da na taj način dođe do njih. Kupci i potrošači koji već znaju za vaš brend su vrlo važni za vaše poslovanje, ali vam Internet pruža mogućnosti da privučete i one koji nikada nisu čuli za vas, već traže neki proizvod ili uslugu preko Interneta.

Da li je potrebno optimizovati web sajt ukoliko kompanija ulaže ogromna sredstva u marketing?

Naravno da nije. Vaš web sajt ne morate optimizovati za Google ako ste Coca-Cola, Pizza Hut, McDonald’s, Mercedes, Amazon i slično. Naime, ove kompanije ulažu nekoliko desetina milijardi USD u izgradnju svog brenda na godišnjem nivou i njima nije potrebna optimizacija web sajta za pretraživače Interneta.

Dođite do nas, opišite nam karakteristike tržišta na kojem poslujete, potencijalnog kupca ili potrošača, a mi ćemo ih dovesti pred vaša vrata.

Da li se SEO sme prekinuti?

Potpuno je pogrešna pretpostavka da će se web sajt zadržati na prvoj stranici Google pretrage, kada jednom postigne takav rezultat. Optimizacija web sajta je proces koji zahteva kontinuiran rad i stalno prilagođavanje prema novim standardima koje propisuje Google i drugi pretraživači Interneta.

Ovaj proces se nikada ne sme prekidati.

Da li SEO i optmizacija mogu da da štete vašem biznisu?

Ne, SEO nikako ne može da šteti vašem poslovanju ili web sajtu, već samo može da poboljša vašu poziciju na Internetu i s time da poveća vaš promet i profit.

Reference

Naši klijenti
Radite sa nama, postanite najbolji!