Responsive web sajt, izrada, dizajn | Studio 77 | Beograd

Responsive dizajn web sajta | Studio +
Web dizajn Beograd | Studio 77+
Responsive dizajn web sajta

Šta je to responsive dizajn web sajta?

Responsive dizajn veb sajta predstavlja način kreiranja veb sajta koji je prilagodljiv za sve brauzere (softvere kojima se pretražuje Internet) i digitalne uređaje kojima se pristupa njegovom sadržaju.

Ranije forme web sajtova bile su bazirane na određenim pretpostavkama koje rezolucije monitora koriste onlajn korisnici. Sa pojavom sve većeg broja digitalnih uređaja kojima se pristupa Internetu i sa sve većim izborom rezolucija njihovih monitora i displeja, pretpostavke su postale potpuno nepouzdane.

Današnji web sajtovi moraju biti raspoloživi i prilagodljivi za sve uređaje kojima se pristupa Internetu. Ovakav pristup izradi web sajtova zahteva potpuno drugačiji način dizajniranja i kreiranja web stranica.
Studio 77+ predstavlja agenciju koja jedan od pionira u kreiranju responsive web sajtova u Srbiji. Mi smo odavno proučili nove forme web sajtova i nove načina prilagođavanja sadržaja web stranica svim uređajima sa kojih se pretražuje Internet.

Veličine (rezolucije) ekrana uređaja

Devedesetih godina prošlog veka širina weba je bila 640 piksela (px). Početkom XXI veka širina weba je dostigla 800 piksela. Pre šest godina na svetskom tržištu pojavili su se uređaji sa veoma malim ekranima i sa veoma velikom rezolucijom.

Odjednom, veličina weba više nije bila važna. Kasnije se pojavljuju tableti koji unose nove standarde na webu. Važno je naglasiti da se nikada u potpunosti nisu poznavale širine i rezolucije ekrana posetilaca web sajtova. Uvek je samo postojala pretpostavka koje su rezolucije monitora i displeja uređaja preko kojih se pristupa Internetu.

Današnje rezolucije uređaja kojima se pristupa Internetu su šarenolike i ima ih mnogo.

Kako izgleda moderan Responsive dizajn?

Mnogi dizajneri web sajtova polaze od pretpostavke da svi koji pristupaju web sajtu koriste miš, imaju brz Internet, nove računare i kalibrisane monitore. To apsolutno nije tačno i upravo zato moderan dizajn veb sajtova mora da bude prilagodljiv za sve tipove digitalnih uređaja i sve vrste brauzera koji postoje. Takva vrsta web sajtova i dizajna naziva se responsive (eng. responsive design, prilagodljiv dizajn).

Stari način kreiranja web sajtova više ne odgovara, a stari standardi kreiranja veb sajtova danas izgledaju potpuno smešno. Web sajtovi koji su responsive omogućavaju interfejs koji se prilagođava rezoluciji svih uređaja kojima se pristupa web sajtu.

Dakle, kada je vaš web sajt resposive, on različito izgleda na različitim tipovima uređaja. Ukoliko želite da na konkretnom primeru vidite kako izgleda responsive web sajt, onda pogledajte web sajtove beograd-renta-car.com i conciergebelgrade.com na vašem personalnom računaru ili laptopu i na mobilnom telefonu koji koristi android platformu.

Na ovim primerima najbolje ćete shvatiti šta podrazumeva responsive dizajn.

Koliko koštaju responsive web sajtovi?

Zamislite da ste vašeg agenta za nekretnine pitali koliko može da košta kuća u Beogradu? Odgovor na to pitanje je gotovo nemoguće precizno dati.

Takva je situacija i sa pitanjem koliko može da košta responsive dizajn web sajta. Može se reći da je cena web sajtova koji su responsive je 30-40% veća u odnosu na standardne forme sajtova. Kao i kod standardnih formi web sajtova, cena responsive web sajtova zavisi od obima posla, radnih sati, veličine sadržaja web sajta i drugih faktora.

Na kraju, responsive web sajt može da bude i veoma jeftin i da košta oko 20-30 američkih dolara ako želite da kupite neki šablonski web sajt koji koristi 20.000-30.000 firmi ili pojedinaca u svetu.
 

Reference

Naši klijenti
Radite sa nama, postanite najbolji!