Kako do prve stranice organske pretrage na Google-u?

Webdizajn Beograd | Blog
Web dizajn Beograd | Studio 77+
Kako do prvog mesta na organskoj pretrazi Google-a za 2 meseca?
Web dizajn Beograd | Kako do prvog mesta na Google-u

Želite da budete na prvoj poziciji organske pretrage na Google-u, ali ne znate kako? Na pravom ste mestu, jer je naša agencija do sada to uradila nekoliko stotina puta. 

Da biste razumeli koliko je komplikovan proces pozicioniranje web sajta na prvu stranicu organske pretrage na Google-u, prvo morate razumeti šta je zaista Google? Pratite nas strpljivo.

Da li je zaista moguće doći do prvog mesta na Google-u za dva meseca?

Naravno da jeste. Međutim, to naravno nije lako i nije moguće za sve ključne reči. Pokušaćemo da vam objasnimo kako se to radi na primeru pozicioniranja web sajta našeg klijenta Grand Mobile i njihovog domena https://www.iznajmljivanje-kombija.rs, koji je za dva meseca pozicioniran na prvo mesto organske pretrage na Google-u za nekoliko desetina ključnih reči.

 

Kako do prvog mesta na organskoj pretrazi na Google-u za dva meseca?

Želite da budete na prvoj poziciji organske pretrage na Google-u, ali ne znate kako? Na pravom ste mestu, jer je naša agencija do sada to uradila nekoliko stotina puta. 

Da li zaista znate šta je Google?

Da li ste se ikada zapitali kako Google uspe da izlista rezultate pretrage iz baze koja sadrži preko 50 milijardi web stranica za manje od jedne sekunde?

Slika 1. najbolje ilustruje način na koji Google funkcioniše. Sa slike se jasno vidi da Google čini više od 450.000 umreženih računara koji primaju zahteve za pretraživanje baze podataka.

Na osnovu slike 1. jasno je da Google u velikoj meri može da utiče na profitabilnost onlajn kompanija. Prikazujući web stranice koje se nalaze u njegovoj bazi podataka, a koje rangira na bazi definisanog algoritma i sistema, Google je jedan od značajnijih faktora u elektronskom biznisu današnjice.

Google, baš kao i Bing, MSN ili Yahoo su pretraživači Interneta. Pretraživači Interneta (eng. Search Engine), predstavljaju automatizovana oruđa, odnosno web sajtove, koji omogućavaju pretraživanje Interneta na osnovu sopstvene baze podataka koja u sebi sadrži veliki broj registrovanih web sajtova i stranica.

Pretraživači Interneta (Google, Yahoo itd), predstavljaju primarni metod pronalaženja informacija o određenim proizvodima, uslugama, kompanijama i drugim pojmovima i rečima koje su uskladištene u bazu podataka pretraživača. Istraživanje koje je sprovela kompanija Searchenginewatch.com, pokazalo je da više od 90% onlajn korisnika koristi neki od pretraživača Interneta kao primarni izvor za prikupljanje informacija.


Kompanija Google je jedan od lidera u svetskoj IT industriji. Ova kompanija predstavlja pretraživač Interneta koji se najviše koristi u svetu, a njenu popularnost potvrđuje i činjenica da je u SAD od naziva ove kompanije napravljen i glagol „guglovati” (eng. to google). Google se pojavio 1998. godine, a kreirali su ga Larry Page i Sergey Brin, studenti čuvenog američkog Univerziteta Stanford (SAD). Oni su patentirali ideju rangiranja web stranica koja je bazirana na popularnosti i značaju svake od njih.

 

Gotovo da ne postoji reč, termin ili pojam koji se ne može pronaći na Google-u. Google je najzastupljeniji i najkorišćeniji pretraživač Interneta, koji svakodnevno pretražuje web stranice koje se nalaze na ovoj elektronskoj mreži, indeksira ih u svoju bazu, izračunava njihovu popularnost i dodeljuje određenu poziciju (pogledajte sliku 1).

 

Slika 1. Kako funkcioniše Google?

Kako Google funkcioniše?

Prva i najvažnija informacija koju bi trebalo da znate da Google nije isto što i Internet, jer ako vašeg web sajta nema na Google-u ne znači da ga nema na Internetu. Google baš kao i svi ostali pretraživači Interneta ima sopstveni algoritam na bazi kojeg formira rezultate organske pretrage.

Google je odredio preko 200 faktora koji utiču na rang i na poziciju web sajtova koji se nalaze u njegovoj bazi. Prema izveštaju onlajn agencije koja se bavi procenama broja indeksiranih web stranica na pretraživačima Interneta i webu, (www.worldwidewebsize.com), na Google-u je danas aktivno više od 50 milijardi web stranica.

 

Način na koji Google i druge pretraživači Interneta prikazuju rezultate pretraga je sledeći: Google raspolaže automatizovanim računarskim sistemima koji rade neprestano i nasumično posećuju web sajtove na internetu, prave analize svake stranice i skladište ih u svoju bazu podataka. Ovakvi automatizovani sistemi nazivaju se botovi (eng. bots, što je skraćeno od robots). Google-ovi botovi analiziraju tekstualne sadržaje, kao i druge sadržaje na web stranici (fotografije, video zapisi, audio datoteke itd.) Kako bi odredio određenu temu stranice, Google koristi prikupljene podatke i određuje za koje ključne reči je relevantan svaki od sajtova.

Dakle, osnovni cilj Google-a je da preko automatizovanih softvera ili botova prikupi podatke sa svih sajtova koji se nalaze na Internetu i da online posetiocu koji traži određene ključne reči prikaže najrelevantniji sadržaj. Drugim rečima, Google preko odeđenog algoritma dinamički određuje koji web sajt na Internetu je najrelevantniji za određenu ključnu reč ili frazu i prikazuje je prvo. Zatim prikazuje drugu najrelevantniju stranicu i tako dalje. Rezultirajuća lista web sajtova poznata je kao SERP (eng. Search Engine Result Page).

 

Sada se verovatno pitate zašto vaš web sajt nije visoko rangiran na Google-u? Kako da pozicioniram svoj sajt na Google-u?

Prvo, morate biti sigurni da je Google indeksirao vaš sajt. Da biste saznali da li je, unesite sajt: vašdomen.com u Google polje za pretragu, zamenjujući vašdomen.com svojim stvarnim nazivom domena. Ako vidite listu stranica vašeg web sajta, Google je već indeksirao sajt i nastaviće da ga posećuje povremeno da bi proverio da li ažurirate sadržaj na sajtu. Ako se vaš web sajt nije ne nalazi u rezultatima pretrage, onda je potrebno da pošaljite u Google bazu preko ovog linka: http://vvv.google.com/addurl. Ukoliko ne poznajete druga rešenja, potrebno je 1 ili 2 nedelje da Google poseti i indeksira vaš sajt.

 

Sajtovi koje mi pozicioniramo na Google-u pojavljuju se u roku od 48h na Google-u.

 

Drugo, upamtite, Google će prikazivati samo web sajtove koji su relevantni za određenu ključnu riječ koja se pretražuje. Prvi korak da biste proverili da li je sadržaj vašeg web sajta povezan sa određenom ključnom reči, jeste provera relevatnosti te ključne reči u odnosu na standarde koje propisuje Google. Ako sadržaj web sajta nije relevantan za određenu ključnu reč, male si šanse da će ga Google prikazati kada neko traži iste.

Treće, to što se vaš web sajt ne pojavljuje na prvoj stranici, ne znači da se uopšte ne pojavljuje u rezultatima pretrage. Vaš web sajt može biti na stranici 7, stranici 77 ili negde između.

 

Vaš web sajt se nalazi na stranici 77. Sada se pitate kako da ga prikažete na stranici 1?

 

Odlično pitanje. Cela Google industrija koncipirana je tako da svako traži odgovor na ovo pitanje i godišnje se potroše stotine miliona dolara u potrazi za pravim rešenjem.

Osnovno pitanje koje bi trebalo da postavite sebi jeste: da li zaista shvatate koliko je ozbiljan biznis na Internetu ako ste u izradu web sajta uložili 300 evra, a na pozicioniranje web sajta ste spremni da uložite još toliko?

Da li je ulaganje u šablonski WordPress sajt dovoljno da napravite uspešan biznis na Internetu? Da li znate da se danas u Srbiji ili bilo gde u svetu ne može otvoriti tezga na buvljoj pijaci ukoliko nemate bar 10.000 evra za ulaganje? A vi želite na bazi ulaganja od par stotina evra da dođete na prvu stranicu Google pretrage?

 

Nažalost, to nije moguće. Dobra vest je da postoje dva glavna načina da se vaš sajt prikaže na prvoj stranici Google-a:

 • Možete platiti da budete na prvoj stranici Google-a i to ne mora da bude puno novca. Ovaj vid oglašavanje se zove Google Ads i to su plaćeni Google oglasi.
 • Možete preduzeti niz aktivnosti da se vaš web sajt rangira "organski" bez plaćanja Google Ads kampanje

Google Ads kampanja omogućava da u relativno kratkom roku budete na prvoj stranici Google-a. Plaćanje se najčešće vrši po kliku. Učinak vaše kampanje zavisi od optimizacije Google Ads oglasa i od cene koju ste ponudili po kliku. Za većinu firmi ovo je najjeftiniji i najjednostavniji način da se dođe do prve stranice Google-a. Međutim, čak i ovaj vid oglašavanja može biti jako skup ako firma koja se oglašava pripada oblasti biznisa u kojima se mnogi konkurenti oglašavaju na ovaj način. Ovde je najvažnije da angažujete profesionalca ili agenciju koji znaju šta rade.

 

Šta je sve potrebno da se web sajt pozicinira na prvo mesto organske pretrage na Google-u?

 

Za početak potrebno je ozbiljno znanje i iskustvo vezano za SEO, što znači da morate angažovati profesionalca koji se bavi SEO uslugama. Pozicija broj 1 na prvoj stranici organske Google pretrage se može postići pažljivim planiranjem i dugoročnom optimizacijom mnogim faktora koj Google smatra značajnim.

Ne postoji nijedno precizno uputstvo ili knjiga koja objašnjava i identifikuje faktore koji se nalaze u algoritmu Google-a, na osnovu kojeg se prikazuju rezultati organske pretrage. Svo znanje koje imamo vezano za SEO rezultat je isključivo dugogodišnjeg iskustva, znanja i empirijskog istraživanja.

Primer pozicioniranja web sajta pokazuje da moguće pozicionirati određeni sajt na prvo mesto organske pretrage čak i u relativno kratkom roku od dva meseca. Moramo da napomenemo da je ovo ipak nešto što se ne postiže svaki dan i da se do ovakvih rezultata može doći samo ako imate više od 20 godina iskustva u SEO aktivnostima.

Da bismo uspešno pozicionirali određeni web sajt za dva meseca (kao što je to bio slučaj sa gore pomenutim domenom i sajtom https://www.iznajmljivanje-kombija.rs), bilo je potrebno je da sagleda gomila važnih SEO faktora, od kojih su najvažniji:

 • Gustina ključnih reči 
 • Relevantnost sadržaja web sajta za određene ključne reči
 • Kvalitet i dužina sadržaja na stranicama vašeg sajta
 • Kvalitet i broj unutrašnjih linkova 
 • Kvalitet responsive dizajna sajta
 • Brzina učitavanja web sajta na računarima i posebno na mobilnim uređajima
 • Minimizacija skripti i fajlova
 • Autoritet i starost domena
 • Kvalitet SSL-a
 • "Search engine friendly URL"
 • Kvalitet i broj eksternih linkova ka sajtu
 • Pravilna redirekcija stranica na odgovarajući domen
 • Dostupnost i aktivnost na društvenim mrežama
 • Kvalitet i lokacija hosting servera
 • itd.

U svakom slučaju, ipak je najbolje rešenje da angažujete profesionalce koji se bave SEO uslugama. Mnogo puta smo slikovito objašnjavali klijentima da nije dovoljno da date nestručnoj osobi za određeni posao alate i uputstvo kako da nešto radi. Zamislite da vam stomatolog (zubar) sutra "pozajmi ili pokloni" svoju ordinaciju i alate koje koristi i kaže "izvolite vadite i popravljajte zube ljudima".

 

Zašto onda mislite da je SEO nešto što možete bolje da radite od posla stomatologa i da iako ste nestručni za SEO možete sami da postignete određene rezultate na Google-u?

 

Mi nudimo profesionalne usluge garantovanog pozicioniranja web sajta na Google-u, a više informacija o tome možete da pročitate ovde: Garantovano pozicioniranje web sajta na Google-u

Reference

Naši klijenti
Radite sa nama, postanite najbolji!